Exkurze Praha



Dne 15. 3. 2022 v 7:35 všechny druhačky společně s paní ředitelkou a Veronikou Karlovou Bílkovou nastoupily do autobusu a vydaly se směr Praha. V Praze nás čekal nabitý program plný zajímavých organizací a kultury. Ze všeho nejdříve jsme navštívily Waldorfskou mateřskou školu, kde jsme se seznámily s běžným chodem MŠ a díky připravené prezentaci jsme měly možnost nahlédnout do oslav nejrůznějších svátků a slavností na této MŠ. 
Jelikož zde děti nepoužívají žádné umělé materiály, jakou jsou např. plastové hračky či plastelína, mají k dispozici spoustu přírodních materiálů, které rozvíjí jejich tvořivost a fantazii. My samy jsme si zkusily vymodelovat různé tvary z včelího vosku, malovat se speciálními pastelkami a pracovat s vlnou. Bylo to pro nás velmi zajímavé a poučné.

Poté jsme se již vydaly na neviditelnou výstavu, ze které si odnáším opravdu nezapomenutelný zážitek plný emocí a smíšených pocitů. Nejen že jsme se seznámily s mnoha zajímavými vychytávkami  a pomůckami pro nevidomé lidi, ale také jsme se na chvíli opravdu vžily do jejich kůže, jelikož jsme v absolutní tmě procházely různými prostory, kde jsme se musely obejít bez zraku a zkusit jej nahradit ostatními smysly. Naše nevidomá průvodkyně nám tak přiblížila její život s postižením a také nám zodpověděla veškeré dotazy na toto téma.

Večer jsme úterní program zakončily procházkou s Pragulicem. Našim průvodcem byl Roman. Býval drogově závislý a zároveň bezdomovec. Ukázal nám, kde se v Praze tito lidé vyskytují, kde přespávají a jak získávají peníze na drogy či alkohol. Podrobně nám také popsal jeho vlastní minulost a život na ulici. Netajil se ani tím, že si peníze v těžkých časech vydělával prostitucí. Díky této večerní procházce jsme měly možnost poznat Prahu z jiného pohledu.

Ve středu ráno nás čekala návštěva Klokánku (Fond ohrožených dětí). V této organizaci nás přivítala velmi milá paní, která nám sdělila spoustu informací o chodu celé organizace. Zodpověděla nám mnoho dotazů a podělila se se svými zkušenostmi a zážitky z praxe a netajila ani to, že je práce v Klokánku opravdu náročná.

Dále jsme měly možnost navštívit Jedličkův ústav, kde jsme nahlédly do běžné vyučovací hodiny dětí s tělesným postižením. Pán, který nás zde provázel, byl také na vozíku, a proto opravdu chápal a respektoval potřeby těchto dětí. Přiblížil nám práci s postiženými dětmi a sdělil všechny důležité informace o Jedličkově ústavu.

Večer jsme se všechny upravily, oblékly do šatů a vyrazily za kulturou. Část navštívila Divadlo Radka Brzobohatého – Parfém v podezření, část Divadlo Metro – Dva nahatý chlapi a část Národní divadlo - Oběd u Wittgensteina. Poté jsme si navzájem sdělily dojmy a pocity a udělaly si společně hezký večer.

Ve čtvrtek jsme ještě před odjezdem navštívily Mezigenerační centrum Julie, ve kterém se propojují dvě různé generace – senioři a děti předškolního věku. Paní logopedka nám představila způsoby práce s klienty a ukázala různé pomůcky.

Poté jsme se již vydaly nazpět do Jihlavy. Exkurze v Praze nás obohatila o nové poznatky a zážitky a troufnu si říci, že také utužila naše vzájemné vztahy.

Ivana Dvořáková, II. PMP


Komentáře