Erasmus v Moravci


Od 20. 2. do 1. 3. 2022 se dvě z nás, prvaček předškolní pedagogiky, vypravily za podílením se na projektu do vesnice Moravec, která leží kousek od Velkého Meziříčí.

Krom nás, Čechů, tam byli také zástupci ze Srbska, Rumunska, Estonska, Řecka, Bulharska, ale také z Kypru.

Celý projekt měla na starost organizace „Brno for you“ a celý týden jsme se zabývali tématem inkluze, human library a tvorbou podcastů.

Zkoušeli jsme si také vytvořit své vlastní projekty, které se zaměřovaly na určitou sociálně vyčleněnou skupinu.

Hlavním tématem však byla human library (živá knihovna), která spočívá v tom, že člověk (kniha) sdílí svůj životní příběh s pěti lidmi (čtenáři). Na celý průběh dohlíží „knihovník“- to je člověk, který se stará o knihu a o to, aby vše plynulo správným směrem. Má na starost také doplňující otázky. Smyslem daného tématu je boření předsudků skrz sdílení.

Dozvěděli jsme se vše potřebné o tématu a zkusili si udělat „knihy“ sami ze sebe.

Připravili jsme si náš vlastní životní příběh a poté si vybrali člověka, kterému ho můžeme sdělit, a bude nám s ním dobře.

Další den k nám do penzionu přijely čtyři „knihy“, které poté sdělovaly svůj příběh skupinkám o pěti osobách. Vše bylo velmi emocionální, ale zajímavé

Celý projekt jsme završili tvorbou podcastů. Zaškolil nás Tomáš Sobel, který s námi byl

a pracoval až do finálního výsledku.

Našim úkolem bylo vytvořit podcast o human library a konkrétně, vybrat někoho z nás jako knihu a zpracovat celý příběh až do konečné podoby - podcastu.

Všem se nám to podle mě velmi povedlo a celý projekt se mi moc líbil. 

Anna Trávníčková, 1. PMP

                                                                  Naše parta

Multikulturní večer a náš český stůl

Komentáře